Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi

Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi

AB Yatırımları Dairesi Başkanlığımızca yürütülen “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi”nin açılış merasimi Sayın Müsteşarımız Prof.Dr. Mustafa ÖZTÜRK ve Sayın Program Otoritesi Başkanımız Müsteşar Yardımcısı Sn. Mücahit DEMİRTAŞ’ın önderliğinde gerçekleştirildi.

 

Çevre ve su kaynaklarının korunması konusunda toplumdaki farkındalığı yükseltmek amacıyla hazırlanan Avrupa Birliği destekli “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi”nin açılışı geniş katılımlı bir merasim ile gerçekleştirildi.

 

Bakanlığımız Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığınca yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından birlikte finanse edilen, nihai faydalanıcıları Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve TRT Genel Müdürlüğü olan projenin açılış merasimine Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi Müsteşar Sn. Gabriel Munuera VINALS, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sn. Orhan ERDEM, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Sn. Akif ÖZKALDI ile Sayın Müsteşarımız Prof.Dr. Mustafa ÖZTÜRK katıldı.

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi Müsteşar Sn. Gabriel Munuera VINALS; “Türkiye ile el ele çalışıyoruz. Su Elçileri, Türkiye için beraber gerçekleştirdiğimiz ne ilk projedir, ne de son proje olacaktır.” dedi.

 

Sayın Müsteşarımız Prof.Dr. Mustafa ÖZTÜRK de şunları kaydetti:

 

“Su Elçileri Projesi’nin ana çıktılarından biri suyun okulda ve evde doğru kullanımının sağlanması olacaktır. Temiz su şifadır, bunu gençlere anlatacağız. Proje de bu anlamda büyük yarar sağlayacaktır. Su Elçileri’ne desteğimiz sonsuz olacaktır”.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Sn. Akif ÖZKALDI ise; “Türkiye su zengini bir ülke değil. Bu yüzden mevcut kaynaklarımızı en etkin ve en verimli şekilde kullanmalıyız. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras su kaynakları olacaktır. Bu yüzden Su Elçileri Projesi’ne büyük önem veriyoruz” dedi.

 

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sn. Orhan ERDEM; “Çocuklarımızı doğa dostu kılmak ve onların çevre bilincini geliştirmek için eğitimin her düzeyinde çalışmalarımız aktif olarak sürüyor. Daha yaşanabilir bir çevre için çocuklarımıza suyun dikkatli kullanımını öğretecek Su Elçileri Projesi’ni yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Hedef Kitle, Öğrenciler, Öğretmenler ve Anneler

 

Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi, Ankara merkezli olarak Konya Kapalı Havzası, Batı Akdeniz Havzası ve Doğu Karadeniz Havzası’nda pilot olarak uygulanacak. Proje, Türkiye’de çevrenin korunması, kirletmeden ve akılcı su kullanımının sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

 

Proje ile çevrenin korunmasına dair farkındalığın artırılması ve su kaynaklarının verimli kullanımının sağlanması hedefleniyor.

 

Çocuklar “Su Elçisi” oluyor

 

Proje kapsamında medya ve eğitim kanalıyla kamunun yanı sıra özellikle çocukların ve gençlerin verimli su kullanımı hakkında farkındalığı artırılırken, bilgi ve becerileri farklı iletişim araçları ile geliştirilecek. Ayrıca paydaş kurumların kadrolarının eğitim kapasitesi desteklenerek pilot üç havzada 40 bin kişinin bilgilendirilmesi sağlanacak.

 

Öncelikli hedef kitlesi ilköğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri, gençler, öğretmenler ve anneler olan Proje’nin bu yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.